DE PERMACULTUUR-MOESTUIN

FRUITS DE TERRE

In het hartje van het West-Vlaamse Torhout, ploegden wij  onze tuin om tot een op en top biologische permacultuurmoestuin. We kweken er bekende en vergeten groentesoorten zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Om plagen allerhande te lijf te gaan werken we samen met de natuur en hanteren we de principes van de permacultuur. We krijgen daarbij hulp van onze gevleugelde en zoemende vriendjes.

In onze tuin kweken we doorheen het moestuinjaar tot 200 verschillende soorten groenten- en fruitvariëteiten. Dit zijn zowel één- als meerjarigen. In ons assortiment bevinden zich heel wat vergeten en onbekende rassen.

De vruchten van ons harde werk verwerken we zelf. We laten jullie er graag van proeven tijdens onze Diner sur Terre-etentjes. Je krijgt ze voorgeschoteld in onze gerechten, maar ook in de huisgemaakte limonades, de koekjes, de thee ...

Onze etentjes starten we steeds met een rondleiding door onze moestuin. We laten onze gasten kennis maken met de verschillende groenten. Vaak zijn ze niet vertrouwd met de verschillende groeiwijzen en smaken. Wie weet nog hoe spruitjes groeien? En aardperen? Of asperges en artisjokken? We gidsen jullie erdoor en voorzien jullie van de nodige proevertjes. Onze eetbare bloemen vallen steevast in de smaak! Onze favorieten? De naar anijs smakende venkelbloemen - echte snoepjes! - en de pittige bloemen van de Oost-Indische kers. 

Je ontdekt er ook een heleboel vergeten groenten, waar je nog nooit eerder van hoorde. Proefde je al eens van een permaroma? Een olijfkomkommer? Een kousenband? Of een vleugelerwt? Hier is het allemaal mogelijk! Ook de zogenaamde onkruiden leer je door een andere bril bekijken.

Elk jaar laten we ook een heleboel planten in het zaad komen. De bloemenpracht die erbij hoort, heeft verschillende voordelen. Ze fleurt onze moestuin op, biedt stuifmeel voor onze bijtjes, ze trekken insecten aan en we kunnen de bloemen ook vaak gebruiken om onze gerechten te dresseren.

Als de planten uitgebloeid zijn, oogsten we het zaad van de resterende bloemen om die het volgende seizoen opnieuw te zaaien.

Ben je benieuwd hoe dat er allemaal in praktijk uitziet? Schuif dan je voeten onder tafel tijdens een van onze dinertjes, of kom naar onze Open Tuindag op de eerste zaterdag van juni.